Normalan porođaj i laktacija kuja

Porođaj u kuja nastaje oko 63. dana graviditeta (58 do 64 dana), a 1 do 2 dana pre samog porođaja u krvi se zapaža pad koncetracije progesterona isod 1 ng/ml i pad telesne temperature kuje zbog izostanka termogenog efekta progesterona. Normalna telesna temperatura u kuja iznosi 38 do 38.5°C,a pred porođaj dolazi do pada telesne temperature koja tada iznosi 36.8 do 37.2 što ukazuje da se bliži porođaj. Telesnu temperaturu je potrebno meriti već od 58. dana graviditeta kako bi se na vreme uočili prvi znaci porođaja. Telesna temperatura se vraća na normalu ili nešto višu za 12 do 24 časa nakon porođaja.

Nekoliko sati pred porođaj kuja izgubi apetit ili čak odbija hranu, uznemirena je, trese se, liže vulvu, sprema leglo, naliva mleko i ponekad izgleda kao da je bolesna, a može čak i da povraća. Neke kuje ovaj period prođu bez nekih većih promena u ponašanju. Prilikom porođaja uglavnom nije potrebna čovekova pomoć ali svakako treba nadgledati porođaj, naročito kod kuja koje se prvi put štene. Porođaj u kuja se najčešće odvija preko noći, retko koje leglo dođe na svet preko dana.

Kuji je potrebno obezbediti mirno i skrovito mesto za porođaj i optimalne zoohigijenske uslove: optimalnu temperaturu, vlažnost, mesto bez promaje, bez direktne sunčeve svetlosti, adekvatnu prostirku i uvek svežu hranu i vodu. Vrlo je važno da kuja pije vodu kako bi se izbegla dehidracija. Pred porođaj kuju ne treba hraniti čvrstom i voluminoznom hranom, a kad porođaj krene dati joj tečnost i tečnu hranu koja će joj nadoknaditi energiju koja je potrebna da bi kuja imala snage da se porodi. Ukoliko se radi o štenjenju tokom zimskog perioda kuju i štence obavezno držati u toploj prostoriji.

Istiskivanje prvog ploda nastaje 3 do 4 sata nakon prvih kontrakcija, a pre istiskivanja prvog ploda dolazi do pucanja plodovog omotača (“vodenjaka“) i izlaska bezbojne i bezmirisne tečnosti koja omogućava normalan prolazak štenaca kroz porođajni kanal. Izostanak porodjaja u periodu od dva sata od pucanja vodenjaka znaci da je neophodno akusiranje. Porođaj se završava za 8 do 10 sati ili nešto duže (fiziološki do 24 časa) što zavisi od broja plodova i varira između kuja. Interval između izbacivanja dva ploda iznosi 10 do 30 minuta pa i duže i svaki naredni interval se skraćuje. Ovi podaci zavise od individue pa ih treba uzeti sa rezervom.

Štenci izlaze iz porođajnog kanala prednjim ili karličnim položajem, a mogu izaći sa ili bez posteljice. Ukoliko štene izađe iz porođajnog kanala u posteljici treba ga osloboditi opne i prekinuti mu pupčanu vrpcu ukoliko to nije učinila kuja. Ako je tok porođaja normalan kuja preseca pupčanu vrpcu štenaca, pojede posteljicu, liže štence i stavlja ih da sisaju. Kuji ne treba dozvoliti da pojede previše posteljice jer to može izazvati proliv. Lizanjem štenaca kuja podstiče cirkulaciju, defekaciju i uriniranje kod štenaca ,a u nekim slučajevima i izbacivanje tečnosti koju štenci aspiriraju tokom porođaja. Ukoliko kuja ne prekine pupčanu vrpcu potrebno je da to uradi čovek. Pupčana vrpca se prekida 4 do 5 cm od trbuha šteneta, pritiskom prstiju da bi se izvršila kompresija krvnih sudova koji se nalaze u pupčanoj vrpci i na taj način izbeglo krvarenje u štenaca. Pupčana vrpca se takođe može podvezati i prerezati sterilnim makazama.

Ukoliko se štene tokom porođaja napije plodove tečnosti potrebna je reanimacija i istiskivanje tečnosti iz pluća, nosa i usta. Reanimacija se izvodi tako što se štene najpre oslobodi sluzi koja se nalazi u ustima i nosu, zatim okrene glavom na dole i stavi pod mlaz hladne vode koja treba da pada u predelu vrata šteneta kako bi se stimulisao centar za disanje. Pored toga štene treba protresti i masirati mu pluća, a u težim slučajevima kada štene ne daje znake života potrebno je uduvavati vazduh u usta ili nos. Fiziološko vreme trajanja porođaja kuje je 24 časa nakon čega treba utvrditi da li su svi štenci izašli iz materice.

Kada je okot završen, kuja se smiruje, počinje da spava i kontroliše svoje štence koji sad već sisaju. Završetak porođaja se utvrđuje palpacijom trbuha koji je na dodir mekan, a palpacija se vrši tek nakon 12 sati od početka porođaja. Palpacijom trbuha ne može se uvek sa sigurnošću dijagnostikovati završetak porođaja s obzirom da tokom porođaja dolazi do nakupljanja gasova u materici zbog čega materica ima određen tonus koji može da ometa dijagnostiku. Ukoliko postoje mogućnosti najbolje je da se kuja pregleda ultrazvukom kojim se utvrđuje da li ima zaostalih plodova ili posteljice koji mogu dovesti do infekcije nakon porođaja. Ako se nakon porođaja javi visoka telesna temperatura i povraćanje kod kuje, uzrok je najverovatnje zaostala posteljica ili njeni delovi i ako se na vreme ne interveniše može nastati sepsa i uginuće kuje. Nakon porođaja iz vagine izlazi iscedak koji je zelenkaste boje i to može trajati 7 do 14 dana i više, a ukoliko se iscedak javlja duže od 3 nedelje znači da nije došlo do involucije materice pa može doći do nastanka infekcije i sepse. U tom slučaju potrebno je obratiti se veterinaru.

Ako je sve u redu nakon porođaja, štenci mirno spavaju ili sisaju, zavisni su od kuje jer ne vide, ne čuju i nisu u stanju da samostalno održavaju svoju telesnu temperaturu. Prva 24 časa nakon štenjenja kuja ne napušta svoje leglo, a cviljenje štenaca uznrmirava kuju i signalizira joj da su štenci gladni zbog čega se ona postavlja u položaj za hranjenje štenaca. Veoma je bitno da štenci u prvih 24 časa života posisaju kolostrum jer je u tom periodu najveća mogućnost da putem crevne sluzokože štenci preuzmu imunoglobuline koji su bitni za zaštitu štenaca u prvim danima života. Zdravi štenci sa dobrim apetitom sisaju na svaka 2 do 3 sata i svakog dana povećavaju prirast.

Nakon 12 dana od porođaja štenci počinju da gledaju, pokušavaju hodati i pomalo im se sluh razvija. U prvim danima života potrebno je pratiti prirast da bi se utvrdilo da li štenci napreduju ili čak mršave. Ukoliko štenci gube na telesnoj težini najverovatnije je proliv u pitanju ali ga vlasnici ne mogu zapaziti s bzirom da kuja stalno liže izmet štenaca. Ako su štenci nemirni, cvile i puzeći traže kuju to je najverovatnije znak da su gladni jer kuja nema dovoljno mleka da bi zadovoljila potrebe štenaca. U tom slučaju štenci se moraju dohranjivati nekoliko puta u toku dana veštačkim mlekom.

Štenci bi trebali da ostanu uz majku do osme nedelje starosti, a laktacija kuja traje od 6 do 9 nedelja. Dojenje štenaca je veliki napor za kuje naročito ako se u leglu nalazi veći broj štenaca pa je ishrana kuja u laktaciji izuzetno važna kako dojenje ne bi negativno uticalo na zdravlje kuje i štenaca. Danas na tržištu postoje gotova hraniva koja zadovoljavaju sve nutritivne potrebe kuja u laktaciji. Pravilnom ishranom kuja zadovoljavaju se i nutritivne potrebe štenaca koji sisaju.