Ishrana

HRANA KOJOM HRANITE SVOG PSA MORA BITI RAZNOVRSNA

Kao što ste sigurno već primetili, ja odgovorno tvrdim da ne postoji "savršeno izbalansirana i uravnotežena hrana za pse". Takva što vam, čak ni priroda ne može ponuditi. Zbog toga je važno da hrana kojom hranite svog ljubimca bude raznovrsna i da u sebi sadrži dovoljno vitamina, hranjivih stvari i svih drugih sastojaka koji će vašem psu omogućiti normalan razvoj, zdrav život i mirnu i bezbrižnu starost. Svaka jednoličnost ishrane, bilo da koristite prirodnu hranu, odnosno neke njene sastojke ili granuliranu industrijsku, neminovno dovodi do slabosti organizma, neotpornosti, te podložnosti mnogim bolestima. Pravilo o raznovrsnosti vredi čak i u slučaju da hranite svog psa granuliranom hranom za pse. Ni tad ne smete propustiti priliku da hranu svog psa začinite mesom i povrćem.

AKO MENJATE NAČIN ISHRANE, URADITE TO POSTEPENO

U nekim trenucima i vlasnici pasa iz kojekakvih razloga odluče svojim ljubimcima promeniti način ishrane. Takve odluke najčešće dovode do brojnih smetnji i probavnih tegoba. To pravilo posebno se odnosi na one pse koji su dotad hranjeni jednoličnom i nekvalitetnom granuliranom hranom za pse bilo kojeg proizvođača. Zbog toga napominjemo da je u takvim trenucima potreban izuzetan oprez. Takva promena mora se sprovoditi oprezno, postepeno i u što dužem vremenskom periodu prilagodjavanja na novu vrstu ishrane.

Pokušajte kombinovati novu hranu sa starom hranom. Ispočetka neka razmera bude 90% starog načina ishrane i 10% nove hrane. Promatrajte kako pas to podnosi i oprezno menjajte odnos u korist novog načina ishrane. Budete li se dosledno pridržavali ovog pravila, sebe i svog psa će te poštedeti mnogih muka.

Sve koji se budu dosledno pridržavali našeg saveta o raznovrsnosti prehrane psa ovaj će problem zaobići i nikad neće imati problema sa sličnim prilagodjavanjima.

KONTROLIŠITE KOLIČINU HRANE KOJU DAJETE PSU

Neuhranjenost, mršavost, gojaznost... jedani su od najčešćih problema s kojim se susreću psi čiji vlasnici ne posvećuju dovoljno pažnje kvalitetu ishrane svog psa. Svaki vlasnik bi osim o kvalitetu morao voditi brigu i o količini hrane koju daje svom psu što uvelike ovisi i o njegovim potrebama, rastu, starosti i temperamentu. I ovo pravilo ponajviše se odnosi na vlasnike koji svoje pse hrane granuliranom ili loše odabranom kombinacijom granulirane i prirodne hrane za pse.

Vekovna iskustva govore nam da psi čija se ishrana bazira na mesu i mesnim prerađevinama, zbog pravilne izmene materija u organizmu gotovo nikad nisu ni neuhranjeni, a ni predebeli. Količina hrane koju dajete svom psu mora biti usklađena s njegovom potrebom za kretanjem i redovnim šetnjama koje mu morate omogućiti.

PAŽLJIVO BIRAJTE HRANU

Kao što smo već naglasili, izbor hrane za psa neobično je važan. Danas na našem tržištu postoji velika ponuda indistrijske hrane za pse vrlo sumnjivog kvaliteta. Većina od tih proizvoda sadrži više kancerogenih i štetnih sastojaka nego što je to u slučaju naše ljudske hrane dopušteno. Hraneći psa takvim proizvodima ili u većini slučajeva poluproizvodima, vi ga zapravo žrtvujete. Čemu uopšte imati psa ukoliko dopustite da već u trećoj, petoj ili osmoj godini svog života oboli od teških kancerogenih bolesti.

Visoka cena nekih industrijskih hrana za pse nipošto nije dokaz kvaliteta, već pre svega odnos uloženog u proizvodnju, reklamu, distribuciju i predviđenu zaradu osoba koje sudeluju u proizvodnji i prodaji te hrane. Takve proizvode najbolje je izbegavati. Isto pravilo vredi i za neke vrste prirodne hrane kojom se hranimo mi ljudi.

Prezačinjena, preslatka ili preslana prirodna hrana, nemaju mesta u ishrani vašeg psa.

PSU NAKON OBROKA TREBA OMOGUĆITI MIR

Svaki vlasnik psa bi trebao znati da organizam psa neposredno nakon obroka nije spreman za velike fizičke napore, nagle skokove ili iscrpljujuće šetnje. Psu nakon obroka treba omogućiti odmor. Ukoliko u nekim trenucima niste u mogućnosti pridržavati se ovog pravila, bolje je preskočiti obrok ili psu dati samo minimalnu količinu hrane.

Uradite li suprotno i odmah nakon obroka izložite svog psa povećanim naporima, moglo bi vam se dogoditi i da ga izložite opasnosti poput uvrnuća ili okretanja želuca. A takve situacije najčešće završavaju uginućem psa.

VODITE BRIGU O HIGIJENI

Probavni trakt naših ljubimaca je baš kao i u njegovog dalekog rođaka vuka kratak i kiseo. On dobro razgrađuje bakterije, no osetljiv je na viruse. Iz tog razloga potrebno je voditi brigu o osnovnim higijenskim uslovima prilikom ishrane psa. Posuda iz koje hranite psa mora uvijek biti čista i uredna. Hrana koja ne odgovara nama ljudima ili propisanim normama kvaliteta i pouzdanosti, nije dobra ni za vašeg psa.

U slučaju da pas nije dovršio obrok, ostatak se baca, sprema u frižider ili za takvo čuvanje hrane na odgovarajuće mesto.

Posebnu pažnju treba obratiti na industrijsku ili veštačku hranu. Oštećenje ili izgrebane konzerve najbolje je izbegavati. Otvorena konzerva mora se čuvati na suvom i hladnom mjestu. Vreće u kojima se nalazi industrijska suva hrana za pse potrebno je čuvati na suvom mestu i pažljivo zatvarati.

POSMATRAJTE PROMENE

Ishrana psa ne temelji se na slepom uvažavanju reklamnih dosetki kojim uvaženi proizvođači veštačke hrane za pse nastoje privući, nagovoriti i prevariti vlasnike pasa, već na posmatranju opšteg stanja i zdravstvenih problema vašeg ljubimca. O kvalitetu neke hrane najviše će vam reći promene zdravstvenog stanja psa. To mogu biti promjene u težini psa, promene kvaliteta dlake, problemi s povraćanjem, gubitak apetita, promene u ponašanju ili pojava kvržica po telu psa. Bilo koji od navedenih slučajeva jedan je od razloga koji nam govori da s kvalitetom hrane kojom hranimo svog psa nešto nije u redu i da je potrebno promeniti način ishrane vašeg psa. U svim od nabrojenih slučajeva najbolje rešenje je povratak na prirodnu ishranu psa jer možda će baš prirodna ishrana psa pomoći njegovom organizmu da se očisti od daljeg taloženja kancerogenih materija. Lečiti psa koji ima problema s varenjem industrijske hrane konzervama ili drugom vrstom industrijske hrane za pse u osnovi predstavlja veliku grešku.

SVEŽA VODA UVEK MORA BITI NA RASPOLAGANJU PSU

Sveža i čista voda mora uvek biti na raspolaganju psu. O važnosti uloge vode u organizmu psa govori nam i podatak da čak i krv psa sadrži 25% vode. Voda pročišćava organizam psa, a već 10% gubitaka telesne tečnosti (vode) može prouzrokovati ozbiljne simptome bolesti. Tokom leta voda pomaže psu u regulisanju telesne toplote. Voda je prisutna u svakom tkivu psa. Čak i kosti sadrže vodu. Voda stimuliše želudačne sokove i pospešuje njihovu aktivnost. I zato, nikada, doslovno nikada, nemojte zaboraviti da je vaša dužnost da svome psu uvek omogućite dovoljnu količinu sveže i čiste vode.

Preuzeto, prevedeno i preuredjeno sa portala 'Psi za neznalice'